Αξιοθέατα

Τα αξιοθέατα της περιοχής

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα σύγχρονο περιφερειακό μουσείο που λειτουργεί από τα τέλη του 2009 σε ένα νεόδμητο κτίριο υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Ηγουμενιτας-Ιωαννίνων. Η συλλογή της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου με τίτλο “Θεσπρωτών Χώρα” καλύπτει τις αρχαιολογικές περιόδους από τη Μέση Παλαιολιθική (100.000 χρόνια πριν από σήμερα) έως τους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας(19ος αι μ.Χ.) και παρουσιάζει, μέσα από επιλεγμένα ευρήματα και πλούσιο συνοδευτικό εποπτικό υλικό, τους σημαντικότερους ιστορικούς σταθμούς και την πολυμορφία του ιστορικού παρελθόντος της Θεσπρωτίας. Οι Περιοδικές εκθέσεις και τα Εκπαιδευτικά σεμινάρια που λαμβάνουν χώρα στο Μουσείο ενθαρρύνουν τους επισκέπτες για ενεργή συμμετοχή, μετατρέποντας το σε ζωντανό χώρο διάδρασης και βιωματικής εμπειρίας που αξίζει να επισκεφτούν. 

  • Λαογραφικό Μουσείο Πλαταριάς

    Το Λαογραφικό Μουσείο Πλαταριάς ιδρύθηκε το 2007 στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Πλαταριάς. Η συλλογή του αφορά τον τοπικό παραδοσιακό πολιτισμό κατά την βιομηχανική περίοδο και τον 20ο αιώνα. Στο μουσείο εκτίθενται χρηστικά αντικείμενα και αναπαραστάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων και εργασιών για την πρόσκτηση και παραγωγή υλών και αγαθών, καθώς και αντικείμενα οικιακού εξοπλισμού, όπως μαγειρικά σκεύη, είδη ατομικού ρουχισμού, σκεύη σερβιρίσματος, είδη σπιτιού κλπ. Οι τουρίστες που θα το επισκεφτούν θα κατανοήσουν τη ζωή, τα επαγγέλματα και το νοικοκυριό αυτής της εποχής.

  • Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής

    Στο δρόμο προς Ηγουμενίτσα και σε απόσταση 3 χλμ από την Πλαταριά βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, το οποίο ανακαινίστηκε το 2006 με σκοπό την ανάδειξη των ερειπίων του αρχαίου ναού, που λειτούργησε για πρώτη φόρα το 1966. Ο Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής γίνεται στις 26 Ιουλίου κάθε χρόνο με τη διεξαγωγή μεγάλου πανηγυριού στο κέντρο του χωριού. Η εικόνα της Αγίας μεταφέρεται δια θαλασσής με καΐκι από την Εκκλησία στο λιμάνι του χωριού, όπου ακολουθεί λιτανεία.  Ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας γεμάτος από ανθισμένα λουλούδια σε συνδυασμό με την τοποθεσία (δίπλα στη θάλασσα) αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Πλαταριάς. 

  • Ποταμός Αχέροντας

    Ο Αχέρων είναι ποταμός της Περιφέρειας Ηπείρου και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Οι πηγές του είναι πολλές, με πρώτες τις πηγές από το όρος Τόμαρος, από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς, αλλά και αυτές του χωριού Γλυκή Θεσπρωτίας. Οι εκβολές του είναι το Ιόνιο Πέλαγος και το χωριό Αμμουδιά Πρεβέζης. Το μήκος του ποταμού ανέρχεται στα 52 χλμ, τα οποία έχουν εξερευνηθεί, με πρόσφατο τμήμα τη Χαράδρα του Αχέροντα μήκους 10 χλμ. τον Ιούνιο του 1994 από ομάδα ΕΟΣ της Πρέβεζας.

    Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αχέρων ήταν ο ποταμός όπου ο “ψυχοπομπός” Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στο Χάροντα για να καταλήξουν στον Άδη. Ωστόσο, το Αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, το σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, παρείχε τη δυνατότητα επικοινωνίας των επισκεπτών με τις ψυχές των νεκρών συγγενών τους.

    Ο ποταμός Αχέρων χωρίζεται σε τμήματα με σημαντικότερα το Ορεινό του τμήμα, τα Στενά του Αχέροντα(Χαράδρα), οι “Πύλες του Άδη”, οι πηγές του Αχέροντα στο Βουβοπόταμο, από τη Χαράδρα μέχρι το Νεκρομαντείο και το πλωτό τμήμα του Αχέροντα-το δάσος της Περσεφόνης-οι εκβολές του ποταμού.

    Η έντονη εναλλαγή μορφολογίας του ποταμού σε συνδυασμό με τη χλωρίδα και την πανίδα που διαθέτει δημιουργούν ένα μαγευτικό μέρος, το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μέσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως κανό, καγιάκ, ράφτινγκ, πεζοπορία.

  • Αρχαία Δωδώνη

    Η Αρχαία Δωδώνη, η οποία απέχει 71 χλμ από το χωριό της Πλαταριάς, θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

    Το Μαντείο της Δωδώνης αποτέλεσε σημαντικό χώρο λατρείας του Διά, ενώ την εποχή του Χαλκού τη θέση του αρχηγού των θεών την είχε η θεά Γη ή κάποια άλλη γυναικεία θεότητα που σχετιζόταν με τη γονιμότητα.  

    Το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα με χωρητικότητα 18.000 θέσεις, το οποίο κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του ιερού ναού της Δωδώνης.

Ionian CollectionGallery

Ionian Collection
Ionian Collection
Ionian Collection
Ionian Collection
Ionian Collection
Ionian Collection
Ionian Collection
Ionian Collection
Ionian Collection